Monet lapset ovat hukassa đŸ€”

Viimeisen vuorokauden aikana monet ovat herÀnneet kysymykseen, mikÀ on mennyt pieleen?! Totuus on, ettÀ todella monet lapset ovat pahasti hukassa elÀmÀssÀÀn. Aikuisilla on liian usein niin kiire omien asioidensa kanssa, ettÀ se todellinen kohtaaminen lapsen kanssa jÀÀ vÀhiin. On kovin helppoa antaa lapselle elokuva katsottavaksi tai annettava paljon aikaa pelata digimaailmassa. Olen kuullut niin monien lasten kertovan, ettei vanhemmilla ole koskaan aikaa jutella.

Ei ole aikaa jutella?!!! Olen aiemmin työssÀni toteuttanut todella suuren mÀÀrÀn vanhempainiltoja. NÀissÀ illoissa tapanani oli todeta vanhemmille yksi asia: Kun lapsesi sanoo, ettÀ hÀn haluaisi jutella, sinulla on aikaa. Aina. YmmÀrrÀn, ettÀ joskus on pakollisia asioita hoidettavansa, mutta, aikaa on! Kerro lapselle, ettÀ juuri tÀllÀ hetkellÀ minulla on 5-10minuuttia, mutta jÀrjestÀn huomisillalle kaiken tarpeellisen ajan. NiinpÀ, kerro nyt tÀrkein ja jatkamme huomenna. Lapsi ymmÀrtÀÀ tÀmÀn. Kuitenkin nÀin osoitat lapsellesi, ettÀ hÀn ja hÀnen asiansa on sinulle tÀrkeÀt. Niin, muistat myös lupauksesi huomisillasta eli, oikeasti tyhjennÀt sieltÀ kaiken. Kertomalla, ettÀ lapsellasi on sinulle tÀrkeÀÀ asiaa, useimmat muut tahot ymmÀrtÀvÀt. Viimeisen vuorokauden tapahtumien jÀlkeen saat ymmÀrtÀmystÀ varmaan aiempaakin paremmin.

MinÀ en ymmÀrrÀ, ettei meidÀn kehuttuun peruskouluun saada oppiainetta *ElÀmÀntaito*. Siihen voi sisÀllyttÀÀ mm. ihmissuhdetaidot (harjoituksia!!!), seksiopetus, terveyskasvatus, yhteiskunnallinen vaikuttaminen jne. TÀmÀn tulee alkaa viimeistÀÀn toiselta luokalta ja jatkua lÀpi peruskoulun aina aihetta laajentaen / syventÀen. Vastuuta ihmissuhdetaitojen opetuksesta ei voi -eikÀ saa!- siirtÀÀ yhteiskunnalle, vaan se on aina ensivaiheessa kotien vastuulla. Koulu voi olla laajentamassa ja syventÀmÀssÀ taitoja, jotka nykypÀivinÀ ovat niin monelta hukassa.

Lapsi tarvitsee luotettavan aikuisen rinnalleen. Jokainen lapsi. TÀmÀ aikuinen on ensisijaisesti oma vanhempi, mutta usein turvallinen aikuinen voi olla kuka tahansa lapsen elÀmÀssÀ muutenkin oleva aikuinen. Aikuinen, joka aidosti haluaa auttaa lasta elonpuluilla kulkemalla lapsen rinnalla ja tukena erilaisissa elÀmÀn kÀÀnteissÀ.

Mutta vielÀ kysymys: eikö viimeinkin poliitikoilla ole tahtoa tehdÀ muutakin kuin antaa kauniita lupauksia?! ElÀmÀntaito-opetus antaisi evÀitÀ koko elÀmÀÀ varten!

4 vastausta artikkeliin “Monet lapset ovat hukassa đŸ€”

  1. KyllÀ nÀmÀ tÀllaiset tapahtumat herÀttÀvÀt monenlaisia kysymyksiÀ. ElÀmÀn arvot ovat hukassa monella vanhemmalla kasvattajalla ja joskus tuntuu ettÀ koko yhteiskunnalla. ElÀmÀntaidon opetus olisi todella tarpeellista!
    YstÀvÀni kertoi ettÀ erÀÀssÀ keski-Suomen koulussa opettaja kiusaa luokkansa oppilaita ja erityisesti erÀs poika on hÀnen silmÀtikkunsa. Poika on menettÀnyt kokonaan halun opiskella. Opettajasta on tehty valituksia mutta mitÀÀn ei tapahdu. Pienet ovat lapsen keinot kiusaajiaan vastaan, mutta aseeseen ei tietenkÀÀn pidÀ tarttua.
    Rahaa on aseisiin Ukrainaan, mutta monta rahanreikÀÀ kotimaassa jÀÀ tÀyttÀmÀttÀ. Erityisesti lasten ja nuorten terveydenhoitoon, mielenterveyteen jne tarvitttaisiin lisÀÀ resulsseja.

    Liked by 1 henkilö

    1. Surullista on se, ettÀ tÀllaisen tapahtuman jÀlkeen muutaman pÀivÀn ajan kaikkialla puhutaan asiasta ja ollaan niin jalomielisinÀ lupaamassa parannusta. Sipaistaan usein hiukan sitÀ pintaa, mutta itse syyhyn ei ole rohkeutta tarttua. Ei sitten millÀÀn tasolla. Kun on muutama viikko kulunut, kaikki kauniit sanat ovat unohtuneet.

      MinĂ€ olen digimaailman vahva kannattaja, mutta en todellakaan hyvĂ€ksy sitĂ€, ettĂ€ siitĂ€ on tullut lastenhoitaja, kaveri ja myös ikĂ€vien asioiden opettaja. En halua syyllistÀÀ ketÀÀn, mutta vetoan jokaiseen vanhempaan, ettĂ€ palautetaan se todellinen yhteinen aika. Aika ilman yhtÀÀn teknistĂ€ aparaattia. Aika, jossa koetaan yhdessĂ€ asioita ja jutellaan. Lapsi tarvitsee aikuisen tukea ja mallia esim. ongelmatilanteiden ratkaisuun. Jos nĂ€itĂ€ ei harjoitella kotona (kotona, koulussa vain tĂ€ydennetÀÀn harjoituksia!), ne tulevat eteen myöhemmin vieraiden ihmisten keskuudessa ja se voi olla paljon vaikeampaa. Muistan aina Keijo Tahkokallion viisaat sanat vanhemmille: ”TeidĂ€n tehtĂ€vĂ€nne on aiheuttaa myös pettymyksiĂ€ lapsillenne”. Taustalla ajatus, ettĂ€ esim. kun lapselta kielletÀÀn jotain, hĂ€n joutuu kohtaamaan kiellon aiheuttaman pettymyksen, mutta hĂ€n kokee sen turvallisessa ympĂ€ristössĂ€. Jos sitĂ€ joutuu opettelemaan vaikka työelĂ€mĂ€ssĂ€, se on tosipaljon vaikeampaa.

      TykkÀÀ

  2. Juuri samasta asiasta olemme mieheni kanssa keskustelleet ettÀ nyt puhutaan ja puhutaan ja muutaman viikon pÀÀstÀ kaikki hyvÀt lupaukset unohtuu.
    Olen yrittÀnyt olla kummilapsilleni tukena vanhempien rinnalla.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kummin tehtÀvÀ on arvokas, mutta monelle se menee vaan lahjomisen puolelle. Se voisi olla (ja tarkoitus on olla!) niin paljon enemmÀn.

      Nyt olisi aika nyyhkypuheiden ja pikkuhankkeiden asemasta tarttua sinne syihin ja ryhtyÀ toimeen. Ratkaisukeinoja on monia erilaisia, mutta mikÀÀn ei etene vslittamalla resurrsipulasta. Esim. yhteisen ajan jÀrjestÀminen ei vaadi rahaa, vaan tahtoa ja usein vÀhÀn kaikilta joustoa. Se kuitenkin antaa moninkertaisesti takaisin siihen uhratut joustot.

      TykkÀÀ

Kommentointi on suljettu.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close