Lisää veroja 💰

Valtion talous on kuralla; senhän kaikki tietävät. Syistä ollaan eri mieltä, enkä niihin nyt puutu. Sen sijaan päivän uutisten innoittamana ajattelin ehdottaa jotain veroja, joita ei vielä ole.

Se uutinen, joka ajatukset herätti koski kysymystä, pitäisikö sähköpotkulaudoilla olla jonkinlainen käyttövero tai edes vakuutusmaksu. Mielestäni pitäisi. Molemmat. Sähköpotkulautojen kanssa aiheutuu tosipaljon onnettomuuksia, joissa loukkaantuu ihmisiä ja vaurioituu materiaalia. Pieni käyttömaksu toisi tuloja muiden kulkuneuvoja koskevien verojen tapaan ja vakuutus auttaisi vahinkotilanteissa kulujen korvaamisessa. Nythän esim. henkilövahingot jäävät käytännössä yhteiskunnan maksettaviksi.

Lentoja koskien on kauan puhuttu jonkinlaisesta huviverosta. Kun lennot ovat suuri ilmasto-ongelma, niiden verottaminen on kyllä erittäin perusteltua. Tämä ainakin lomalentojen osalle. Suomesta tehdään kuitenkin miljoonia lomalentoja vuodessa!

Entä huviveneet? Miksi huviveneitä ja vesiskoottereita ei voida verottaa? En nyt puhu tavallisista soutuveneistä, vaan moottoriveneistä. Työssä käytettävät (esim. kalastajat) on eri asia, mutta ne huviveneet voisivat hyvin olla vuosittaisen veron alla. Tätä on toki selvitelty ja perusteluna kielteiselle päätökselle on ollut se, että tuloa näistä tulisi niin vähän! Vanha sanonta: ”Pienistä puroista ne suuretkin virrat syntyvät”, ei ilmeisesti ole päättäjien tiedossa.

Nyt, kun sähköautojen määrän lisääntyessä polttoaineverojen tuoma tulo kutistuu nopeaa tahtia, tarvitaan uusia tulonlähteitä. Olisiko aika verottaa enemmän huvittelua sen sijaan, että esim. monelle välttämättömien lääkkeiden alv nousee? Varsinkin, kun samaan aikaan vähemmän tärkeät aikakauslehdet pysyvät alimmassa alv-luokassa!


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close