Humanoidit valtaavat maailman? đŸ€”

TĂ€tĂ€hĂ€n on puhuttu jo vuosia vĂ€hĂ€n siellĂ€ sun tÀÀllĂ€. Nyt ”Elon Musk tekee kunnianhimoisen ennusteen: 1 miljardi humanoidirobottia maailmassa vuoteen 2040 mennessĂ€.”

MikÀ se humanoidi sitten on?

TekoĂ€ly vastaa: ”Humanoidi on termi, joka viittaa robottiin tai olentoon, jolla on ihmisen kaltaisia ominaisuuksia tai muotoja. Se tarkoittaa siis olentoa, joka muistuttaa ihmistĂ€ ulkonÀöltÀÀn tai kĂ€yttĂ€ytymiseltÀÀn. Humanoidit voidaan suunnitella liikkumaan, toimimaan ja kommunikoimaan ihmisen tavoin. NĂ€itĂ€ robottiolentoja on erilaisia ja niitĂ€ voidaan kĂ€yttÀÀ esimerkiksi tehtĂ€vissĂ€, joissa tarvitaan ihmisen kaltaista liikkuvuutta, hienomotoriikkaa tai vuorovaikutusta ihmisten kanssa.”

Humanoidi voi olla robottina monessa asiassa ihan hyvÀkin. Ovathan monet robotit jo nyt tekemÀssÀ asioita esim. teollisuuden piirissÀ.
Mutta, asiassa on toinenkin puoli: Kun humanoidista tehdÀÀn ihmisen kaltaista ja ne opetetaan kommunikoimaan ja toimimaan ihmisen tavoin, tulee eteen kysymys: millaisen ihmisen?

Halutaan uskoa, ettĂ€ humanoidit muokataan palvelemaan ihmistĂ€ eri tavoin, mutta… jos kerran humanoidit rakennetaan kommunikoimaan ihmisten tavoin, on toki se ikĂ€vĂ€ mahdollisuus, ettĂ€ kommunikointi ei aikna olekaan positiivista. KyllĂ€hĂ€n koko humanoidikeskustelussa on jo nyt esillĂ€ mm. eettiset ja sosiaaliset kysymykset sekĂ€ teknologian kehitys yleensĂ€kin.
Asioilla on aina niin monta puolta…

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close