Vanhemmat ei ole kavereita lapsilleen

Vanhemmat ovat kasvattajia!

Olipa tuolla Hesarin mielipidesivulla hyvĂ€ kirjoitus vanhemmuuteen liittyen: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010087158.html . Monet vanhemmat kehuvat sillĂ€, ettĂ€ he ovat lastensa kavereita. MikĂ€ kehumisenaihe se on? Ei sitten mikÀÀn!

Muistan aina Keijo Tahkokallion aikanaan yhdessĂ€ tilaisuudessa esittĂ€mĂ€n ajatuksen: ”Vanhempien tehtĂ€vĂ€nĂ€ on myös tuottaa pettymyksiĂ€ lapsilleen”. Ensikuulemalta se kuulostaa oudolta, mutta kun asiaa ajattelee enemmĂ€n, juuri noinhan se on. Vanhempien tulee asettaa rajoja, vaikka se vĂ€lillĂ€ johtaakin ”perheen maailmansotaan”. TĂ€hĂ€n on (rajojen asettamiseen) ainakin kolme merkittĂ€vÀÀ syytĂ€:
1. Lapsen tulee tuntea, ettÀ aikuinen rajoja asettaessaan on turvallinen ihminen, joka tahtoo lapsensa parasta. Toki lapsi usein kiukuttelee kaikenlaisista rajoista, mutta se on osa kasvua.
2. Rajoja asettaessaan aikuinen osoittaa samalla vĂ€littĂ€vĂ€nsĂ€ lapsestaan; olevansa kiinnostunut lapsen elĂ€mĂ€stĂ€ yms. Muistan aina nuorisotyövuosiltani monen murrosikĂ€isen nuoren sanoneen vanhemmistaan: ”Ne ei vĂ€litĂ€ pĂ€tkÀÀkÀÀn musta”. Tuon taustalla oli se, ettĂ€ vanhemmat halusivat olla kavereita, eikĂ€ rajoittaa tai kysellĂ€ nuoren elĂ€mĂ€stĂ€. Kapinointi on normaalia, mutta vanhemmuus ei ole rajatonta kaveruutta.
3. TÀmÀn Keijo Tahkokallio toi vielÀ erikseen esille: Jos vanhemmat eivÀt opeta lapsilleen rajoja ja tuota vÀlillÀ pettymyksiÀ, miten lapsi oppii kÀsittelemÀÀn pettymyksiÀ tulevaisuudessaan. Jokainen meistÀ joutuu jossain vaiheessa pettymÀÀn ja, jos asian kÀsittelyÀ ei ole lapsuudessa opeteltu, asiasta voi syntyÀ suuri kriisi aikuisena.

Vanhemmat ovat kasvattajia, jotka antavat evÀitÀ elÀmÀÀn niin opastamalla ja kannustamalla kuin myös tarvittaessa tuottaessaan pettymyksiÀ ja opastaessaan niistÀ selviÀmistÀ.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close