Poliisiasia 👼

Poliisi hommiin ja ÀkkiÀ!

Nyt on uutismaailmassa pÀivittÀin uutisia nuorten pahoinpitelyistÀ ja julmasta vÀkivallasta koulussa JA vapaa-aikana. Minusta on todella tÀrkeÀÀ, ettei syyllistetÀ koulua tÀstÀ porukan turhautumisesta ja kyvyttömyydestÀ selvittÀÀ asioitaan ilman vÀkivaltaa. On myös kohtuutonta, ettÀ nuoret kovin herkÀsti vetoavat siihen, ettei alle 15-vuotiasta voida laittaa rikosoikeudelliseen vastuuseen. Minusta tuon ikÀrajan voisi hyvin laskea esim. 13-vuoteen. SillÀkin olisi merkitystÀ.

Se, mitĂ€ tarkoitan otsikolla ”Poliisi hommiin ja Ă€kkiĂ€!”, tarkoittaa nyt kattavaa opastusta vastuusta, jossa ei ole ikĂ€rajaa. Useimmat ikĂ€rajaan vetoavat eivĂ€t tiedĂ€, ettĂ€ esim. taloudellisessa vastuussa ei ole alaikĂ€rajaa. EikĂ€ vĂ€kivallanteoista selviĂ€ ollenkaan aina vetoamalla ikÀÀn tai ”En mĂ€ tienny”-toteamuksella. Lapsikin voidaan vaatia sijoitettavaski lastensuojelun toimesta erityiskotiin, lastenkotiin tms. Totuus on myös se, ettĂ€ mikĂ€li asia etenee poliisille asti, usein vaikutus tuntuu jatkossa kaveripiirissĂ€ ym.
TiedĂ€n, etteivĂ€t poliisin resurssit riitĂ€ joka koululle vierailulle esim. yhden viikon aikana. Mutta, poliisi voisi – ja mielestĂ€ni pitÀÀ!- tehdĂ€ opetusvideot erilaisista toimista, joihin laittomat teot voivat johtaa myös alle 15-vuotiaiden kohdalla. Voisi olla vĂ€hĂ€n kevyempi versio ihan alaluokkalaisille, mutta ainakin viidennestĂ€ luokasta alkaen selkeÀÀ ja totuudenmukaista tietoa asioista virkapukuinen poliisi kertomassa. On tĂ€rkeÀÀ myös se, ettĂ€ tĂ€stĂ€ on eri kieliversioita, jotta tieto saavuttaa mahdollisimman monet Suomessa asuvat. TĂ€hĂ€n on tĂ€rkeÀÀ sitoa muutaman poliisin työaika niin, ettĂ€ video tulee saataville mahdollisimman pian.
Kun video on valmis, se tulee saattaa laajasti opettajien ja minun mielestÀni myös vanhempien tietoon. Koulut sitten panostakoon oppitunteja tarpeen mukaan aiheen perusteelliseen kÀsittelyyn.

📱 TĂ€ssĂ€ yksi minun esittĂ€mĂ€ konkreettinen toimintatapa tilannetta rauhoittamaan.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close