Some-elämän kutistamisesta 😲

Tiesitkö, että elämä ilman sosiaalista mediaa voi olla hyvin erilaista. Tilastokeskuksen mukaan 69 prosenttia 18–89-vuotiaista suomalaisista käyttää erilaisia somepalveluja. Kun kulkee julkisissa paikoissa, tulee olo, että monella se puhelin on liimattu käteen! Kaikkialla pitää tarkistaa, onko someen tullut ”jotain merkittävää” tai pitää postata kuvia lähes kaikesta kokemastaan. Samaan aikaan some on monelle paikka, jossa voi ”vähän liioitella” elämän ihanuutta ja kertoa, miten niin hyvin menee – vaikka todellisuus olisi ihan muuta. Ja ne kuvat… yhä useammin herää kysymys kuvien aitoudesta! Tavallisella kuvankäsittelyllä voidaan tehdä niin paljon ja tekoälyhän luo sinulle kuvan mistä tahansa aiheesta. Kuvien aitouden vahvistaminen käy aina vaan vaikeammaksi.

Erityisesti Meta (Facebook, Instagram ja WhatsApp) sekä Google ja TikTok koukuttavat ihmisiä tietoisesti. Kehitellään yhä uusia juttuja, jotka sitten taas vaativat sinulta lisää aikaa palvelun parissa. Onko ihme, että moni kokee merkittävää someväsymystä?!
Eräs tuttuni totesi minusta kuvaavasti: ”Se jatkuva tykkääminen ja kiitos samoin-toteaminen on rasittvaa”. Kuulemma saa pian palautetta, jos ei tykkääkään (siis oikein klikkaamalla ”Tykkää”) tai toivottele kaikenmaailman juhla- tai merkkipäiviin jotain.
Minusta tuo tykkääminenkin on vähän kaksipiippuinen juttu. Joskus voin oikeasti tykätä jotain jutusta tai kuvasta, joskus en todellakaan tykkään jutusta / kuvasta, vaan että se juttu / kuva julkaistiin ja sen tuoma tieto tuli ulottuvilleni. Tällainen tykkääminen voi aiheuttaa joidenkin osalla aikamoisia väärinkäsityksiä!

Olen hiljalleen ihan tietoisesti kutistanut some-elämääni. Anteeksi nyt, mutta minua ei kiinnosta, mitä söit tänään, kävitkö ja minkä pituisella lenkillä tai mikä olikaan viimeisin ostoksesi jostain hienosta kaupasta. Toki on poikkeuksiakin, lähinnä Facen ryhmissä, joissa saan oikeasti tarpeellista tietoa erilaisissa asioissa.
Kuitenkin juuri nyt mietin parin ryhmän jäsenyyttä… Saanko ryhmästä jotain vai olenko mukana vain siksi, että tuli sinne joskus mentyä. Toisen kohdalla mietin, jatkanko ylläpitäjänä, kun sovituista elämäntavoista (joita myös säännöiksi kutsutaan) ei haluta pitää kiinni. Tämä taas aiheuttaa pahaa mieltä ja tekijänoikeusongelmia. Välillä tuntuu, että olisiko sitten paras vaan sulkea koko paikka. En tiedä vielä.

Oli miten oli, minulla on tällä hetkellä puhelimessa vain yksi varsinainen somesovellus (Signal). Muita katson, kun katson, joko läppärillä tai tabletilla. Viimemainitut vaan ovat usein kiinni ja näin saan paljon aiempaa enemmän omaa aikaa kaikkeen muuhun. Ja siitä nautin! 👏

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close