Mulle kaikki heti! 📣

Nyt tuntuu, ettĂ€ on joillain politiikan aktiiveilla tarttunut ajatus *Mulle kaikki heti!*. Olen yrittĂ€nyt vĂ€lttÀÀ tiettyjen uutisten lukemistakin vain siksi, ettĂ€ ne Ă€rsyttĂ€vĂ€t suunnattomasti, mutta… aina ei onnistu.
TĂ€mĂ€ vihreĂ€n poliitikon jatkuvasti toistama ajatus tarpeesta leikata elĂ€kkeitĂ€, alkaa olla jo ruikutuksen tasoa. YhĂ€ uudelleen hĂ€n kertoo eri viestimissĂ€, miten elĂ€kelĂ€iset ovat maamme varakkain ryhmĂ€ ja elĂ€kelĂ€iset eivĂ€t mitenkÀÀn ole osallistuneet nykyisen taloustilanteen korjaamiseen leikkausten muodossa. HĂ€nen mielijuttunsa on verrata opiskelijoiden tuloja ja varallisuutta elĂ€kelĂ€isiin. Hetkonen… siis mitĂ€?!

Hetkonen

Useimmilla elÀkelÀisillÀ se varallisuus on oma asunto. Sen eteen he ovat tehneet pitkÀÀn töitÀ maksaakseen asuntonsa. Miten se voi olla vertailukohtana opiskelijoihin nÀhden? PitÀisikö opiskelijoiden saada jostain noin vain se oma asunto? *Mulle kaikki heti!* Jos nyt ensin opiskelijatkin asuvat vaatimattomammin, sÀÀstÀvÀt asuntoa varten ja sitten hankkivat sen omansa. Jos niin hyvÀksi katsovat. EihÀn muuten ollenkaan kaikilla elÀkelÀisillÀkÀÀn ole omaa asuntoa, vaikka olisivat vuosikymmenet tehneet palkkatyötÀ ja kiltisti veronsa maksaneet.
En ollenkaan kÀsitÀ tÀtÀ asennetta, ettÀ opiskelijoilla pitÀisi olla heti kaikki mukavuudet ja etuudet. Kukaan muukaan ei niitÀ ole heti saanut. Asioita arvostaakin enemmÀn, jos ne eivÀt tule nenun eteen hopealautasella.

ElĂ€kelĂ€isten osallistumisestakin ollaan montaa mieltĂ€. Se elĂ€kelĂ€isten suurituloinen ryhmĂ€ – alle 10% kaikista elĂ€kelĂ€isistĂ€ – maksaa edelleen ylimÀÀrĂ€istĂ€, korotettua veroa. SitĂ€ veroa, joka muuten palkansaajilta muuttui yhĂ€ harvemman maksettavaksi. Indeksikorotuksista puhuttaessa tartutaan tĂ€hĂ€n vuoteen. Vertailun vuoksi olisi hyvĂ€ muistaa, ettĂ€ työelĂ€keindeksi nousi vuosina 1995–2022 noin 57 %, ansiotasoindeksi nousi lĂ€hes 115 %. Reaalinen nousu palkoissa on ollut 38 % ja elĂ€kkeissĂ€ vain 1 %:n. Aikamoinen ero!
Suuri osa elÀkelÀisistÀ joutuu kÀyttÀmÀÀn jatkuvasti erilaisia lÀÀkkeitÀ. NiinpÀ hallitus haluaa nostaa lÀÀkkeiden alv:n 14%:n aiemman 10%:n asemasta. Sen sijaan joillekin (kenelle?) tÀrkeÀt aikakauslehdet pysyvÀt halvimman alv:n piirissÀ!

Kaiken tÀmÀn keskellÀ voisi kysyÀ, paljollako kansanedustajat ja muut pÀÀttÀjÀt osallistuvat talouden tasapainottamiseen? Siis, paljonko heidÀn verotusta kiristetÀÀn niin palkkion kuin heidÀn saamiensa monien etuuksien osalta.
LisÀksi muistutan siitÀ harmaan talouden merkittÀvÀstÀ verotulopiilottelusta. Sen ratkaisemisella oikeaksi, valtio saisi puuttuvat miljardit ilman ettÀ tulee monen kohdalle suora siirto pientuloisuudesta toimeentuloluukulle.

*Kaikki mulle heti* on itsekkyyttÀ suurimmillaan, mutta samalla se kertoo tÀydellisestÀ sokeudesta elÀmÀn tosiasioiden edessÀ.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close