Kuppi nurin!

Joskus vaan menee kuppi nurin…

   Luin uutisia ja ei mahda mitÀÀn, mutta meni kuppi nurin. Eikö tĂ€llĂ€ arvon valtiovarainministerillĂ€ ole mitÀÀn tolkkua tavallisten ihmisten elĂ€mĂ€stĂ€? SiltĂ€ ainakin tuntuu, kun hĂ€n kehtaa haaveilla ruoan arvonlisĂ€veron korotuksesta. đŸ€Ź Joidenkin mukaan se olisi ainakin tasapuolista, kun koskisi kaikkia. Varmasti niin, jos ajatellaan asiaa vain yksinkertaisella ajatusmallilla. Mutta, ruoan alv:n korotus on isku monen nyt jo elĂ€mĂ€stÀÀn taistelevalle. Se on kaukana tasapuolisuudesta, jos tuloillaan ei pysty edes kunnon ruokaa hankkimaan. Jos ruoan alv nousee entisestÀÀn, monelle on edessĂ€ loputtomien kaurapuuro- tai makaronipĂ€ivien ketju.  Saa sitĂ€ sitten ne parempituloiset nauttia monipuolisesta ja terveellisestĂ€ ravinnosta, kun heitĂ€ nyt ei edes parin prosentin korotus alv:ssa hetkauta mihinkÀÀn. 
Suomen ruoan alv (14%) on jo nyt merkittÀvÀsti suurempi kuin valtaosassa Keski-Euroopan maita, monessa prosentti on jopa puolet tai alle Suomen prosentista.
Valtiovarainministeriön  laskelman mukaan ruoan alv:n korotus prosentilla vaikuttaisi n. 100 miljoonaa. ”Tutkimusprofessori Tuomas Kosonen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta (VATT) ja Verotutkimuksen huippuyksiköstĂ€ arvioi, ettĂ€ ruoan veron nostaminen prosenttiyksiköllĂ€ voisi tuoda valtion kassaan noin sadan miljoonan euron tulot (https://yle.fi/a/74-20064373) LĂ€hes samaan lopputulokseen aivan toisenlaisilla seurauksilla pÀÀdytÀÀn, kun perutaan rikkaiden veronalennus (n. 70miljoonaa) ja kaljan veroalennus (n. 25miljoonaa). NĂ€istĂ€ kumpikaan ei vaikuttaisi oikeasti vaikeassa tilanteessa elĂ€vien ihmisten elĂ€mÀÀn. Mutta, eihĂ€n tĂ€mĂ€ hallitus tavallisista, pienituloisista vĂ€litĂ€…

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close